Friday, January 26, 2018

BISNES SHAKLEE TURUN NAIK!

💪   Apabila saya memulakan sesuatu, saya buat hingga habis. 
💪Apabila saya buat sesuatu, saya pastikan saya beri 200% usaha dan tindakan.
💪Apabila saya melakukan sesuatu, saya buat dengan penuh amanah kerana rasa tanggungjawab pada tugas tersebut.


Tapi, karier saya bersama Shaklee bukan mudah. Tidak semudah graf yang terus naik. Setiap hari saya berdepan dengan cabaran dan rasa down apabila ada downlines yang give up padahal sebelum ini sangat bersemangat dan melihat peluang dalam Shaklee. Seolah-olah masih banyak perkara saya belum beri sepenuhnya.

Selain itu, setiap hari saya bertarung dengan psikologi dan motivasi diri untuk meneruskan perjuangan menyebarkan kebaikan nutrisi Shaklee. Pernah beberapa kali, saya cuba berhenti. Tetapi sayang sya pada Shaklee sangat kuat kerana tiada seumpama Shaklee didunia ni.

Saya juga pernah cuba mengambil keputusan untuk menukar MLM kepada MLM lain kerana melihat peluang yang lebih mudah dan pantas ditempat lain. Namun, saya, family dan pengguna Shaklee sudah banyak memberikan bukti bahawa Shaklee adalah the best of the best. Kenapa saya perlu jual barang lain, padahal sy mengalami perubahan dari segi kesihatan dan financial melalui Shaklee? Kenapa perlu tipu diri sendiri demi wang dan pangkat semata-mata? Jadi, saya bangun semula dan tetapkan pada diri kenapa saya bersama Shaklee.

Saya masih berjuang sehingga hari ini kerana 3 sebab:
1. Saya perlu membuka mata semua orang untuk memilih nutrisi yang selamat, berkesan dan semulajadi.
2. Saya perlu membuka mata semua orang bahawa pentingnya pengambilan supplemen pada zaman sekarang.
3. Saya memegang tanggungjawab besar pada semua downlines/sidelines saya yang masih memerlukan bimbingan saya.

Itu sebabnya bukan mudah menjadi orang MLM #sejati. Kejujuran, kena ada skill untuk memujuk hati sendiri, kena tahan tukul setiap hari, kena tahan kritikan, kena dapat mengaitkan itu ini dan sebagainya. Tanpa 3 sebab diatas..sy tidak akan berada pada tahap saya berada sekarang. Bukan tahap kaya raya duit ribu raban tapi sebab Shaklee mengubah diri saya dan lebih mendekatkan saya pada Pencipta saya dan apa yang Dia sediakan diatas muka bumi.


4 comments:

  1. Makin lama buat Shaklee makin bnyak pengalaman y kita akan dapat. Jom buat sampai jadi

    ReplyDelete
  2. mau bjaya mmg ada turun naik, kita kena cekal hadapi apa jak ada d depan

    ReplyDelete