Thursday, May 28, 2015

OSTEMATRIX DAN PENGALKALIAN TUBUH YANG BERASID

Belek-belek blog omputeh, terbaca satu fakta menarik tentang KEASIDAN TUBUH. Menakutkan juga sebab saya juga mempunyai simptom keasidan tubuh pada tahap sederhana. ouch~ Sebagai seorang Malaysia, saya tidak lari daripada mengambil makanan-makanan yang berasaskan karbohidrat, berkeju, tenusu, fast food etc..dan sebenarnya semua makanan tersebut membawa kepada peningkatan asiditi dalam tubuh manusia.
Menurut pembacaan saya, tubuh yang terlebh asid cenderung 'mencuri' mineral daripada organ tubuh lain seperti otak, tulang dan sendi. Apabila berlaku 'kecurian' mineral pada organ tubuh yang lain..organ tersebut akan kekeringan mineral. Dan apabila berlaku kekeringan mineral (sekiranya tidak di top up) akan menyebabkan organ penting tubuh tersebut tidak berfungsi dengan baik.Sedihnya.. keadaan sedemikian akhirnya akan melemahkan organ penting tubuh seperti jantung, otak, buah pinggang sehingga membawa maut kepada individu. orang Dusun cakap..'PALIS...'

Jum, saya cadangkan apa supplemen Shaklee yang boleh bantu mengurangkan / menyeimbangkan pH tubuh kepada neutral. 
SAYA PILIH OSTEMATRIX!
Ostematrix merupakan sumber kalsium saya disebabkan saya merasakan membeli susu dalam kotak tu sangatlah mahal. Sebulan membeli susu terbaik pun berkos hampir RM100.. jadi dengan Ostematrix, saya dapat lebih penjimatan.


APA KELEBIHAN OSTEMATRIX?
Fyi, Ostematrix Shaklee paling dikenali sebab ianya adalah sumber kalsium ja kan? tetapi TIDAK. Ostematrix dilengkapi dengan nutrien dan mineral lain yang membantu penyerapan 100% kalsium dalam tubuh kita. itu sangat WOW! 

Kandungan nutrien dan mineral didalam sebiji Ostematrix:

* Vitamin D3

* Copper
* Vitamin K
* Magnesium
* Zinc
* Manganese
* Sodium


BAGAIMANA OSTEMATRIX MEMBANTU MENGIMBANGI pH DALAM BADAN?


Bila kita melihat kandungan Ostematrix ni, semuanya sudah terjawab. Kandungan kalsium yang bersifat alkaline berfungsi membantu mengimbangi pH tubuh. Selain membantu menghalang obesiti semasa usia tua dan membantu dalam proses detoksifikasi.FUNGSI LAIN OSTEMATRIX:
  1. Menguatkan tulang – Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga m erawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, konvulsi/kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.
  2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas – Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi  dan artritis.
  3. Meringankan stress – Ianya  mengimbangi tekanan darah; memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf; menggalakkan tidur selesa; memperbaiki jantung berdebar; gementar, mimpi buruk dan stres. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.
  4. Memperbaiki masalah haid – Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1,000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.
  5. Pengalkalian tubuh – Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti di waktu umur tua. Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrient dan merangsang detoksifikasi.
  6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik
  7. Vitamin D: Dinamakan sebagai vitamin D pada 1916 bila didapati ia mampu merawat penyakit rickets. Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vegetarian, yang kurang terdedah pada matahari sewaktu musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak perlu mengambil supplemen vitamin D.
  8. Magnesium : Ini adalah ion positif no.2 penting di dalam tubuh kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus; menghalang endapan kalsium; melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.
  9. Zinc, boron, manganes, kuprum: Memelihara metabolism kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan menghalang artritis. 

No comments:

Post a Comment