Friday, September 19, 2014

VITAMIN E COMPLEX SHAKLEE • Vitamin E Complex membekalkan vitamin E dan Selenium semulajadi.
 • Selenium merupakan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh dan berfungsi sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas.selain berfungsi sebagai antioksidan dalam tubuh. Selenium tidak dihasilkan sendiri oleh tubuh, tetapi diperoleh dari makanan sehari-hari, yang terdapat dalam ikan, padi-padian, daging, dan sayur iaitu brokoli. 

Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang sifatnya sangat tidak stabil, memiliki satu electron atau lebih yang tidak berpasangan, menimbulkan penyakit jantung, rematik, katarak, kanser dan lain-lain. Radikal bebas secara terus menerus terbentuk melalui proses dari dalam tubuh seperti peristiwa metabolisme sel normal, peradangan, kekurangan gizi dan juga dari luar tubuh seperti pencemaran , sinar matahari, asap rokok, dan sebagainya.

Dalam kebanyakan penghasilan Vitamin E dipasaran, Selenium tidak disertakan dalam kapsul vitamin E. So, itu adalah kelebihan Vitamin E Shaklee yang mana ianya berfungsi:

 • melawan radikal bebas, tubuh secara alami memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas yang merosak sel dan menimbulkan berbagai penyakit. Di dalam tubuh selenium bekerja sama dengan vitamin E sehingga berfungsi sebagai antioksidan.
 • Meningkatkan kekebalan tubuh, kerana selenium bekerja memperbaiki sistem imuniti ( kekebalan tubuh) dan fungsi kelenjar tiroid. Dari hasil penelitian selenium dapat mencegah kanser seperti kanser paru-paru, prostat, colorectal termasuk kanker kulit akibat paparan sinar matahari. Jadi selenium bermanfaat sekali untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh.
 • Mempertahankan keanjalan kulit bersama vitamin E, karena itu sekiranya kadar selenium berkurang maka tubuh akan mengalami penuaan dini iaitu sel yang rosak sebelum waktunya. 
 • Kita di cadangkan mengambil 55 mikrogram selenium setiap hari. Selenium adalah nutrien penting yang menawarkan fungsi antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem imun. Dijumpai di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan menyerap dan ia tidak berkurangan apabila diproses. Ini adalah mineral penting dalam tubuh manusia kerana ia membantu kedua-dua sistem imun dan operasi tiroid kelenjar.
 • Melindungi kerosakan sel dan tisu lemak yang boleh merosakkan kelembapan kulit.
 • Sebagai UV protection
 • Melindungi jantung dengan mengelakkan pengasidan lipd, meningkatkan kolestrol baik HDL, mengurangkan tekanan darah, menghalang platlet darah melekat ke dinding arteri, menghlang anemia hemolitik dll
 • Meningkatkan kemampuan reproduktif dengan meningkatkan kiraan sperma lelaki.
 • Anti penuaan dengan melambatkan proses penuaan, mengurangkan kedut, mengurangkan garis hals, parut, acne dan bintik penuaan malah mampu memulihkan tekstur kulit dan tona muka, dada dan otot peha.
 • Menghalang keguguran* dengan merawat musculus pectoralis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin* (keguguran)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

Post a Comment