Wednesday, July 30, 2014

10 THINGS TO DO BEFORE YOU'RE GETTING OLDSelepas tamat STPM pada tahun 2006, one thing yang saya fikirkan adalah 
"kenapa saya harus keluar dari daerah Ranau?"
saya bukanlah seorang yang suka berinteraksi dan bersosial dengan dunia luar. sehingga sekarang pun, kawan tidak sampai 10 orang. well, selepas menerima tawaran melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti di Universiti Malaysia Sabah sebenarnya saya sangat susah hati, yala..saya ni jenis family first dan sangat susah berjauhan dengan family. Walaubagaimanapun, waktu tu situasi keluarga bukanlah baik sangat. Ibubapa bukan kerja besar-besar..jauh sekali bekerja dibawah aircond. cuma pesawah dan buruh kasar sahaja. But it's ok, i never feel ashamed of that. saya bangga dengan didikan yang cukup daripada ibubapa saya. POUNSIKOU TOGUMU.THANK YOU VERY MUCH. TERIMA KASIH tidak terhingga atas didikan bapa dan mama. God bless both of you! 

Dipendekkan cerita, saya study 4 tahun di kampus since 2007-2011 dan syukur telah bergradusai pada penghujung tahun 2011. Sekarang berkhidmat sebagai seorang pendidik disalah sebuah daerah pedalaman Telupid. Gaji memadai untuk membantu menyara keluarga. Oops wait, dan tahun lalu sudah bertunang. Bermaksud, tahun depan saya dan Mr.Fiance akan melangsungkan perkahwinan pula. Wait.... maksudnya sya perlu cari income lebih untuk menyara 'bakal keluarga sendiri' pula? LOL. ok, keep calm Emma! 

tahun lalu saya sudah merasa peritnya tidak 'kecukupan' saving untuk diri sendiri. Why? sejujurnya saya buat loan peribadi untuk bina teratak keluarga. At first, mau tarik kereta supaya senang bergerak..but once again, FAMILY FIRST! takkan duduk menyewa rumah like FOREVER? NO.Bagi saya, keselesaan dan kegembiraan keluarga saya adalah lebih penting. Jadi saya gagahkan diri untuk buat keputusan. Syukur..tahun lalu sudah berdiri teratak bentuk kotak 5 bilik cukup-cukup untuk kami 6 orang sekeluarga. Lucu juga mula-mula masuk tu..haha..rasa penat menyapu rumah sebab saiz sudah berkali ganda daripada rumah sebelum ni. but wait, saya tidak akan lupa rumah lama tempat saya dibesarkan. it's all in there.And then dalam fikiran..PTPTN?? LOAN??DUIT POKET? BAGI IBUBAPA??MASA DEPAN??

Februari 2014,saya gagahkan diri lagi dengan keputusan 'suka-suka' join Shaklee. 
APAKAH?? bazir duit lagi RM65 untuk masuk member?? 
SYUKUR tidak terhingga apabila upline saya Pn. Masyitah Izzan membimbing saya dengan baik sekali sehingga saya ketagih up iklan dalam Facebook, buat poster iklan sendiri, mempromote etc. BEST! orang Sabah bilang 'SIUK BAHH!' hihihi..so, 2 bulan pertama bukanlah yang terbaik dalam Shaklee sebab saya bertekad cari downline seramai yang boleh. Kadang-kadang wang dalam bank tu 'sot' sebab belum terer kira-kira (FYI: saya tidak suka bab kira-kira). Bagaimanapun, saya gagahkan diri sehinggalah sekarang..syukur rezeki melimpah-limpah hasil penat lelah sebagai seorang pendidik dapat upah setiap 25hb tiap bulan. Bonus Shaklee pula masuk setiap 15hb! dua kali PAY DAY! YAY!

Ucapan syukur tidak terhingga sehinggalah kini, bonus Shaklee saya save untuk masa depan dan tidak gelojoh membelanjakan bonus tu. Saya baru berusia 27 tahun, tetapi disebabkan kesusahan keluarga, saya memasang banyak angan-angan (dream big) dengan kehidupan saya. I want to do everything! YES EVERYTHING before i'm getting old. Other than Shaklee, saya juga cuba mencabar diri sendiri dengan EXPLORING apa yang saya mampu buat. Contohnya, saya praktis Yoga (cikgu banyak stress..bila praktis Yoga stress hilang) hihihi..So titipan sebelum kawan-kawan meninggalkan entry saya pada kali ini, kawan-kawan bolehlah DREAM BIG dengan memikirkan tentang masa depan masing-masing melalui link yang saya sediakan sini --> HERE

Thank you very much everyone for reading. Saya bukanlah siapa-siapa..orang biasa yang punya impian besar untuk diri sendiri dan mudah-mudahan sempat berkongsi hasil usaha dengan semua orang yang memerlukan. 

Good night people! love & hugs!

No comments:

Post a Comment